Este o experiență destul de răspândită: tocmai v-ați lansat noul site, care arată bine și funcționează perfect, dar se încarcă greu, prea greu. Sigur, motivele pot fi foarte multe, iar lista de mai jos include câteva situații și motive frecvent întâlnite.

1. Performanță slabă a serverului

Serverul poate dicta din start calitatea experienței utilizatorului pe site. Oricâte optimizări ați făcut în procesul de dezvoltare, dacă serverul este slab sau supra-aglomerat, veți pierde mulți utilizatori din start.

Ce se întâmplă când cineva vă accesează site-ul? Primul lucru este lasarea adresei din bara de adrese a navigatorului sau prin click pe un link spre site-ul dumneavoastră. În acel moment este lansat un semnal către serverul dumneavoastră, prin care se cer datele paginii care va fi accesată. Dacă performanța serverului este slabă, acesta va răspunde greu, întârzierea fiind inacceptabilă pentru un utilizator grăbit.

Dacă vă confruntați cu această problemă și știți că site-ul dv. este optimizat, soluția este să apelați la furnizorul de hosting pentru remedierea problemelor de performanță.

Asemenea probleme apar frecvent la hostingul ieftin, care pune site-ul dumneavoastră pe același server alături de (prea) multe alte site-uri.

Este ceea ce se numește shared hosting. Ideea în sine nu este rea, dar dacă site-urile celelalte au trafic foarte mare sau au probleme, ele vor consuma resursele, iar site-ul dumneavoastră va „sta la coadă” pentru a fi afișat. Alternativa este achiziționarea unui server virtual (VPS) sau a unui server dedicat pe care să îl gestionați direct.

2. Amplasarea geografică a serverului

Cu cât serverul este mai departe de publicul-țintă al site-ului dumneavoastră, cu atât mai mai mari sunt șansele ca site-ul să se încarce lent, pentru că datele sunt transmise spre și dinspre acesta prin rețele.

3. Trafic foarte mare

Dacă site-ul dumenavoastră are adesea foarte mulți vizitatori, este posibil să aveți nevoie de mai multe resurse. Aceasta se traduce prin necesitatea de a trece la următorul nivel al serviciului de hosting, adică la un server partajat cu performanțe mai bune sau – ceea ce vă recomand – la un VPS sau la un server dedicat.

4. Imagini neoptimizate

Cine a prins începuturile Internetului își aduce aminte de vremurile în care încărcarea unei imagini pe un site putea dura foarte, foarte mult. Sigur, nu mai trăim aceleași vremuri, dar o mulțime de imagini neoptimizate de mari dimensiuni vor duce la timpi de încărcare semnificativ mai mari.

De reținut și importanța formatului în care sunt salvate imaginile utilizate. De exemplu, imaginile de tip JPG, PNG sau GIF se încarcă mai repede decât cele în format TIFF sau BMP.

5. Cod complex în teme și plugin-uri

Pe lângă imagini și text, încărcarea unui site presupune și executarea de cod pe server și pe dispozitiv înainte de afișarea paginii pentru utilizator. De aceea, temele și plugin-urile cu funcții complexe dar inutile vor contribui la încetinirea site-ului.

6. Utilizarea de imagini în loc de text

Destul de multe site-uri încă folosesc imagini pentru afișarea de text. De exemplu, veți întâlni un banner mare cu textul salvat direct peste imagine, în loc să fie folosit un fundal optimizat și text dinamic, iar o imagine mare este întotdeauna o problemă de performanță.

7. Prea multe fișiere de încărcat

Am văzut mai sus cât de importantă este optimizarea imaginilor și folosirea de teme și plugin-uri cu cod light, fără funcții inutile. Este evident o problemă și mai mare de performanță dacă asemenea fișiere sunt în număr mare pe site-ul dumneavoastră.

Chiar și în condițiile în care avem fișiere mici, performanța va avea de suferit și dacă acestea sunt în număr mult prea mare. Pentru fiecare fișier se trimite o solicitare de încărcare, iar numărul de solicitări pe secundă admis de server depinde direct proporțional de performanța acestuia.

8. Prea multe pluginuri

Aceasta poate fi o problemă, mai ales pentru site-urile WordPress, unde de foarte multe ori fiecare funcție suplimentară este oferită de un plugin separat. Aceasta înseamnă fișiere în plus, scripturi și imagini. Dar mai apare o problemă ascunsă uneori: unele pluginuri încarcă versiuni mai vechi sau non-standard ale scripturilor standard, ceea ce poate crea conflicte sau probleme de performanță la execuție. Soluția este utilizarea unui număr minim de plugin-uri și, pe cât posibil, utilizarea de plugin-uri care folosesc eficient resursele.

9. Redirecționări inutile

Imaginați-vă că sunteți într-un oraș necunoscut și că ați primit o adresă a unui magazin care din păcate este închis, iar un magazin similar este în cealaltă parte a orașului. Pierderea de timp poate fi destul de mare, nu-i așa? În cazul unor site-uri neoptimizate veți întâlni asemenea redirectări inutile înainte de încărcarea paginilor solicitate, ceea ce poate fi comparat cu încărcarea inutilă de mai multe ori a paginii înainte de afișare.

10. WordPress neactualizat

Nu voi avea foarte multe comentarii la acest punct, dar este de la sine înțeles că un site cu WordPress și plugin-uri la zi are toate șansele să ofere performanța dorită în condiții de bună securitate.

Întrebări? Idei?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top
Search