Dacă ați ajuns pe această pagină sunt sigur că ați auzit măcar odată despre WordPress și v-ați întrebat ce este acesta.

Primele site-uri de pe Internet conțineau pagini statice în care era inclusă atât informația utilă de afișat pentru vizitatori, cât și codul care asigura afișarea. Astfel, publicarea de conținut implica și unele cunoștințe – măcar elementare – de HTML și CSS, pentru formatarea textului sau pentru așezarea în pagină.

Fiecare element din meniul unui site ducea la o asemenea pagină statică, lucru care, deși acceptabil pentru site-uri cu puține pagini, era complet nepractic pentru site-urile mari, gestionarea conținutului fiind foarte greu de coordonat.

Astfel a apărut necesitatea simplificării gestionării conținutului, precum și separarea conținutului de ceea ce ține de aspect și așezarea în pagină. Altfel spus, era nevoie de sisteme de gestionare a conținutului (CMS, Content Management Systems).

Cine și când a inventat WordPress?

Fondatorii WordPress: Mike Little (stânga) și Matt Mullenweg

Bazele propriu-zise ale WordPress, cel mai popular sistem modern de gestionare a conținutului,  au fost puse în 2003, de Matt Mullenweg și Mike Little, WordPress fiind derivat dintr-un proiect anterior numit b2/cafelog.

Fiind un proiect Open Source, codul sursă este accesibil și poate fi modificat de oricine, iar asemenea contribuții sunt chiar încurajate. Astfel, WordPress, a atras numeroși dezvoltatori și utilizatori, care au creat o comunitate puternică.

Dintre cei doi, Matt a rămas practic ca “imaginea’ WordPress-ului, el fiind și fondatorul companiei Automattic, care susține proiectul comercial WordPress.com.

Nu ne propunem aici să facem un istoric al WordPress, dar cei interesați pot găsi unul destul de bine realizat aici.

Așadar …

WordPress este un sistem de gestionare a conținutului (CMS) care permite publicarea și editarea de conținut fără a fi necesare cunoștințe de cod. Platforma este Open Source, fiind disponibilă gratuit și putând fi modificată de oricine potrivit nevoilor proprii.

Ce fel de site-uri se pot crea cu WordPress?

Deși a pornit ca un sistem simplu pentru publicarea unui blog (jurnal online), oferind în linii mari la început un editor, un sistem de navigare, și o ierarhie pentru conținut, astăzi WordPress a evoluat într-o platformă, care poate fi extinsă cu plugin-uri pentru a crea aproape orice fel de site:

 • site-uri de prezentare și portaluri pentru companii
 • magazine online
 • bloguri
 • site-uri portofoliu
 • site-uri specializate pentru orice fel de categorie socio-profesională
 • rețele intranet și sociale
 • comunități cu sau fără forumuri
 • site-uri cu acces la conținut pe bază de abonament
 • publicații tip magazin (știri și/sau multimedia) online
De la un CMS simplu axat în principal pe blogging, WordPress a ajuns o platformă pentru aproape orice fel de site.

Ce diferențe sunt între WordPress.org și WordPress.com?

 1. WordPress.org îți oferă pachetul software WordPress gratuit și complet funcțional pe care poți (și trebuie) să îl instalezi pe un server (vei avea nevoie de hosting) și să îl faci accesibil la o anumită adresă web (domeniu) pe care o închiriezi pe un an sau pe mai mulți, după necesități. Un site creat pe acest sistem este 100% al tău, in sensul că îl poți modifica așa cum dorești, atât ca și conținut cât și ca funcționalitate sau aspect.
 2. WordPress.com este o entitate comercială care rulează software bazat pe WordPress.org, dar care oferă site-uri ca serviciu. Adică WordPress.com îți oferă site-uri funcționale atât gratuit cât și contra cost, pe care le găzduiește pe serverele proprii, site-uri unde poți modifica articolele și paginile, dar nu poți face modificări funcționale prea mari. Totuși, ai posibilitatea de a folosi propriul domeniu dacă dorești.
Pe acest site, când spunem WordPress, ne referim în 99% dintre situații la WordPress.org. În opinia noastră, aceasta este versiunea WordPress care ne permite cea mai mare libertate de exprimare, fără să ne coste prea mult.

Cine folosește WordPress?

Dacă ne uităm atent, în România există foarte multe site-uri mari bazate pe WordPress. Iată câteva exemple: libertatea.ro, capital.ro, cancan.ro, recorder.ro, evz.ro, europafm.ro, virginradio.ro. În străinătate avem foarte multe exemple, printre care blogurile Microsoft sau celebrul The New York Times, ori chiar site-ul oficial de la Casa Albă.

De ce aș alege WordPress pentru site-ul meu?

Deja mi se pare ușor redundantă întrebarea, sunt sigur că și vouă! Dacă sunt nume atât de mari care investesc încredere în WordPress, de ce nu ai face-o și tu? WordPress este ușor de învățat, este gratuit, extensibil și personalizabil cu zeci de mii de plugin-uri gratuite și mii de teme gratuite. Mai multe motive găsești în acest articol mai vechi și nu trebuie să te lași înșelat(ă) de titlu, care vorbește despre WordPress pentru site-ul firmei tale.

WordPress este ușor de învățat, este gratuit și foarte flexibil. Popularitatea lui vine și de la comunitatea foarte mare de programatori, profesioniști și entuziaști, care sunt mereu gata să te ajute, iar tutorialele sunt disponibile pe nenumărate bloguri și canale YouTube. 

Concluzii și idei

Am lăsat la urmă cifrele statistice de la w3techs, care arată că aproape 35 % dintre site-urile din lume sunt realizate cu WordPress, trendul fiind unul ascendent. Acest argument, împreună cu cele de mai sus, ar trebui să te convingă să încerci și tu WordPress, fie pentru tine, fie pentru organizația ta neguvernamentală sau non-profit, fie pentru compania ta sau a șefilor tăi. Iar noi vom fi aici cu ghiduri, trucuri și review-uri care să te ajute să faci cele mai bune alegeri.

Imagine articol via freepik.com

Back To Top