Bun, asta e o serie de articole deja, despre preocupările și ocupațiile mele trecute, prezente și viitoare. Acum e rândul podcastingului.

Am realizat primul podcast despre Windows prin 2010 și nu știu nici acum câte alte podcasturi existau în România la acea vreme. Probabil că au mai avut și alții aceeași preocupare, dar mie mi s-a părut ceva extraordinar, ceva foarte, foarte cool. Ce vroiam să fac – și mi se părea grozavă ideea – era să calc pe urmele lui Leo Laporte și ale lui Paul Thurrott, mai precis să încerc să fac un soi de Windows Weekly autohton. De altfel am și numit emisiunea mea de radio de la acea vreme Windows Fără Limite, podcastul și site-ul cu aceeași temă, inițial windowsfaralimite.ro, ulterior wfl.ro.

Mulțumesc lui Ionuț Bălan și lui Tudor Galoș pentru participarea la primul episod, care a fost și emisiune radio. Porneam pe un drum care avea să îmi schimbe mult viața, fără să știu. Probabil pe undeva viețile fiecăruia dintre cei prezenți în acel episod căpătau măcar un bob dintr-o nouă dimensiune.

După ani buni, am avut bucuria să îl cunosc pe Răzvan Burz. Vorba vine să îl cunosc, pentru că, oricât ne străduim să ne vedem face to face, până acum nu ne-a ieșit decât virtual, în câteva episoade de podcast și conversații Skype.

Răzvan este din valul nou de podcasteri din România, care, pe lângă entuziasm, aduc valoare și abordare profesionistă în podcastingul românesc. Îi sunt recunoscător pentru că m-a inclus în proiectul lui, numit Școala de Podcasting. un proiect în care am de gând să mă implic serios în continuare, prin articole și episoade de podcast, și/sau prin prezentări și alte contribuții, după caz.

Podcastingul nu este radio și nici emisiunile de radio scoase din banda martor nu sunt podcasturi

Pentru mine, podcastingul este arta de a pune cunoștințele invitaților în lumină pentru ascultătorul prea grăbit, care nu mai poate sta legat de radio, care nu își permite ore fixe de ascultat emisiuni, care vrea să afle lucruri noi, „împachetate” cum trebuie pentru a putea fi servite din mers, pe drum. Adică în autobuz, mașină, metrou, tren, avion, etc.

Ca și în istorioara despre radio, după  ceva vreme în podcasting, ai și aici o „imagine” a audienței tale, ajungi să știi să te mulezi pe așteptările oamenilor care îți acordă privilegiul de a asculta podcasturile realizate de invitații tăi împreună cu tine.

Ce să mai spun, totul este work in progress … Firul nu s-a rupt nici la podcasting. Rămâne să revin eu.

Soon …